luni, 22 aprilie 2013

Copilul meu refuza sa manance! Iata sase idei pentru o schimbare in bine

Aveti un copilas intre 1,5 si 3 ani care undeva pe parcursul vietii sale a devenit mai putin interesat de mancare? Oare la inceput manca foarte bine pana la un an pireurile sau poate incet incet nu a mai vrut sa manance decat cu promisiunea unui joc, ori niciodata nu a mancat fara jucarie sau desene animate?
Sper ca ideile din acest articol sa va ajute sa descoperiti exact ce aveti nevoie pentru a-i oferi lui bucuria de manca si dumneavoastra pacea si linistea ca este bine. 

De ce sa incepi acum?
Ei bine, deprinderile din copilarie il vor insoti pe puiul tau toata viata...si ne dorim sa avem copilasi sanatosi si fericit cu totii.

 


Pentru inceput, orice ai crede sau nu (in)constient accepta ca fetita sau baietelul tau nu este rau, nu este rasfatat, nu este un "mofturos" si ca indiferent de ce ceea ce il determina sa refuze mancarea nu iti apartine vina si esti tu la randul tau un parinte mai putin bun.

Fii bland(a) cu el si cu tine insuti si incercearca sa te gandesti in interiorul tau ce inseamna mancarea pentru tine si cum era masa in familia in care ai crescut.

Primul pas important este sa doresti scimbarea si sa iti asumi perioada de trecere de la ce avi acum la ce ti-ai dori sa fie masa.

Incepe prin a face o analiza a copilasului si a momentului mesei cu orarul ei de acum, meniul, cum se desfasoare lucrurile, cum ai dori sa fie. Concret, stai pe scaun cu o foaie si un pix in mana si analizeaza cum decurge o masa in familie. 
Apoi ia concluziile si citind ideile de mai jos incearca sa regandesti obiceiul mesei in familie si pune la cale un plan concret de actiune. 

Gandurile mele bune pentru voi.

1. Lasati copilasul sa manance singur uitand cateva zile de mizeria pe care o produce. Stiu credeti ca pana ajunge la colegiu va manca tot asa dar copiii invata prin imitare si daca la parinti nu vede mizerie va invata in timp politetea si sa fie civilizat.
2. Nu va uitati la ceas in timpul mesei si fiti alaturi de el mancand incet si dumenavoastra acelasi meniu din farfuria lui.
3. Nu puneti la masa un copil bolnavm cu eruptie canini sau suparat si asteptati brusc sa devina fericit si mancacios! Schimbati ora de masa, consolati plansul, oferiti-i sanul sau biberonul. 
4. Ganditi in perspectiva. Vreti o schimbare in bine, deci e important sa nu fie masa de solide un calvar, o pedeapsa sau sa fie servita cand vrea parintele doar pentru ca se manaca la program! Nevoile copilului de a manca nu sunt adesea in concordanta cu orele parintelui, el digera hrana diferit, are alte nevoi sau gusturi prin urmare s-ar putea sa manance foarte bine la ora 11 sau la 16 sau la 21.  E important sa urmariti aceste ore si sa mancati impreuna atunci decat sa ii stabiliti programul dupa nevoile dumneavoastra.
4. Nu ezitati sa gatiti mai multe zile la rand meniul preferat pe care il vedeti ca il mananca cu interes sau singur. Nota: E important acest meniu sa fie unul sanatos. 
5. Acceptati cat mananca si nu insistati sa manance mai mult. Copilasul stie nevoile sale si acest lucru vi-l pot confirma si reputati pediatrii romani si straini. 

6.  Acceptati ca este un proces de lunga durata si s-ar putea sa fie zile cand nu va manca sau zile cand va manca fericit. 
7. Nu ezitati sa realizati un set de analize a scaunului sau o programare la medicul pediatru pentru a va lamuri cu privire la posibile alte cauze medicale. 

Pentru un bebelus sub 9 luni care a inceput brusc sa nu mai fie interesat de mancare (pireuri) poti incerca sa aplicati din principiile clasice ale autodiversificarii.

Cateva idei de solutionare a refuzului de a manca pentru copilasul mai mare

Acest articol este o opinie personala. Nu voi intra in cauzele psihologice care il pot determina pe copilas sa manance si nici in cele medicale - cand este bolnav.Acestea trebuie avute in vedere la fel de mult si va sfatuiesc din toata inima sa nu le neglijati.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu