duminică, 21 octombrie 2012

Despre CEAI I: Cum preparam corect infuziile?

Este o toamna cu parfum de mere, intr-un tablou de frunze, pe fundalul muzicii The Corrs  si ma bucur sa incep o noua serie de materiale dedicate ceaiurilor si metodelor corecte de tratamente naturale in sezonul rece cand avem atatea de infruntat. 
Stii probabil ca e indicat sa folosim totul cat mai crud, dar atunci exista si alte metode prin care pastram cat mai multe din proprietatile benefice ale plantelor. 

Infuzia de plante (fructe, legume) este un astfel de proces, ea trebuie inteleasa precum o extractie de vitamine si esente vindecatoare realizata sub presiunea caldurii. Iata ce ai de facut pentru a realiza o infuzie intr-un mod corect:


1.    Fructele si legumele, bine spalate, se pun intr-un vas de portelan, de lut smaltuit, sub capac, vazul fiind preincalzit in apa clocotita.
2.    Se toarna cantitatea de apa clocotita peste materialul vegetal taiat marunt.
3.    Se acopera vasul de infuzare si se lasa astfel intre 10 si 20 minute, in functie de fiecare retata.
4.    Apoi se filtreaza, prin stoarcere sau presare, prin tifonul dublu pus pe o strecuratoare.
5.    Infuzia obtinuta se consuma in maxim 24 de ore.   Sursa informatiilor sunt cartile acad. prof. dr. Ovidiu Bojor.