miercuri, 4 aprilie 2012

Alimente minune- seminte crude de floarea soarelui

Vreti o sursa excelenta de.... si acum cititi atent si cu rabdare urmatoarea lista: acizi esentiali, vitamina A, E, D, complexul B, mineralele Zinc, Fier, Calciu, Mangan, Potasiu, Fosfor si  proteine excelente? 
Atunci alegeti negresit semintele crude de floarea soarelui. Toate vedetele de mai sus le gasiti in ele intr-o forma de zile mari.

Din punct de vedere fiziologic semintele de floarea soarelui maseaza si tonifica intestinele si in final propulseaza energie si sange spre toate meridianele. Practic, acesta este si principalul lor beneficiu - sunt cel mai bun stimulent energetic. Din acest motiv am si ales sa deschid lista de super alimente ale Dr. Gillian Mckeith cu aceste mici seminte pentru ca ele chiar m-au ajutat sa imi revin in primavara aceasta dintr-o perioada stresanta cand energia mea o luase vertiginos in jos. 

Practic, dupa o cura de o luna de zile in care zilnic am consumat aproape o cescuta de seminte de floarea soarelui crude chiar nu mai simteam acea oboseala asociata nevoii unei cesti de cafea la 3 dupa amiaza sau un sentiment de "sfarseala".

Cred ca ar fi minunat sa fie si organice, dar pretul lor este triplu in Plafar versus varianta normala cruda, in supermarket le gasiti cu siguranta la un pret mediu 3 lei/punga.

floarea soarelui are super puteri.
Studiile citate de Dr. Gillian Mckeith arata ca semintele plantei, originare din America latina, hranesc splina, pancreasul si aparatul digestiv in sine, iar complexul de vit. B si acizi grasi esentiali trezesc la viata glandele suprarenale producatoare de hormoni. Rezultatul este ca organismul nostru va avea mai multa energie si va fi mai eficient din punct de vedere biochimic. 

Sa facem un pic de teorie: functionarea glandelor suprarenale slaba produce scaderi de energie pentru ca acestea nu mai pot sa produca hormoni in cantitati echilibrate pe parcursul zilei.

Deficientele de vitamine B, in special acid pantotenic, pot fi deseori cauza principala a slabei functionari ale glandelor suprarenale. Hranindu-le, plus dand un sprijin la splina+stomac, semintele de floarea soarelui chiar ajuta sa trecem mai usor de "oboseala" de dupa amiaza. 

Mai ales ca sunt si o rontaiala la indemana.

Uleiul de floarea soarelui  este bogat in acizi poline-saturati, acid linoleic esential, vitamina E si substanta nutritiva colina. Are un continut de proteine de 25% si este "rich in" complexul de vitamine D si vitamina A. Contine o mare proportie de potasiu si mica de sodiu, cantitati semnificative de Zinc, Fe, Calciu, Cupru, Mangan si Fosfor. Vitamina D din acest ulei ajuta la asimilarea calciului, deci dublu beneficiu. 
Tot in acest ulei se gaseste o mare concentratie de factori lipotropi. Ce inseamna asta? Factorii lipotropi "misca grasimea", practic sunt substante care ajuta ficatul sa metabolizeze grasimile si sa le indeparteze din sange (sunt extrem de utile pacientilor cu hipertensiune, colesterol mare sau probleme cardio). Lipotropii ajuta si metabolismul substantelor nutritive solubile in grasime si al hormonilor.

Proteinele din floarea soarelui se gasesc atat in semintele propriu-zise, cat si in faina. Faina obisnuita de floare soarelui contine 45-50% proteine, fiind superioara altor tipuri de faina. De exemplu, este mai bogata in complexul B decat faina de soia si mai mult acid pantoteic (B5) decat germenii de grau.

Alte efecte benefice ale uleiului de floarea soarelui
dermatite si leziuni ale pielii, rezultate vizibile datorita acidului linolei si o eficienta mai mare fata de tratamentul cu uleiul de masline, bogat in acid oleic.
Prin continutul mare de acizi grasi, uleiul de floare soarelui lubrifiaza intestinele, ajuta ficatul dar ajuta si la problemele de colonu, prin efectul de inmuiere a saunelor. 

Semintele de floarea soarelui procesate mecanic in ulei de floare soarelui reduc colesterolul rau din sange, fiind mult mai eficient decat uleiul de masline, conform unui studiu realizat in Suedia. 

Reteta naturala energizanta cu seminte de floarea soarelui 





Visul de floarea soarelui al dr.Gillian 
  • 6 morcovi 
  • 1 mar
  • 1 avocado bine copt
  • 10 frunze de busuioc
  • o jumatate de cana de seminte de floarea soarelui (sau germeni de floarea soarelui)
  • o felie de lamaie
Pasul I Stoarcem morcovii si marul

Pasul II Amestecam avocado, semintele de floarea soarelui si frunzele de busuioc intr-un robot de bucatarie

Pasul III Adaugam sucul de morcov si mar, iar la final putina lamaie. 

De ce va bucurati consumand acest preparat?
Morcovul ne imbunateste functionarea ficatului, elimina bacteriile intrate in putrefactie si rezidurile;
Avocado ne hraneste creierul, este bogat in proteine si usor de digerat. De asemenea, contine multe minerale care refac sangele.
Busuiocul este un stimulent imunitar si ajuta digestia. 
Marul, un super fruct, stabilizeaza nivelul zaharului din sange, elimina metalele grele si ne hraneste nervii.
Lamaia stimuleaza ficatul si ajuta in caz de balonare.

Acest articol a fost updatat in iulie 2015. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu