joi, 23 februarie 2012

Despre frumoasa experienta a autodiversificarii - din propria experienta si idei din cartea Baby-led Weaning: Helping Your Baby to Love Good Food

Inainte de a-mi citi gandurile si mini rezumatul cartii BLW, am marea rugaminte sa urmariti si primele postari din blogul meu pentru a intelege mai bine experienta autodiversificarii si argumentele mele pentru diversificarea naturala. Despre alaptarea exclusiva pana la sase luni va recomand un material al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tradus de Roxana Dudus (La leche league) aici.
Dupa primele sase luni brusc alaptarea incepe sa piarda teren, desi nu este firesc. O mama care isi alapteaza copilul si dupa varsta de sase luni se va confrunta inevitabil in Romania cu o multime de asa zise sfaturi despre alaptare si mancarea solida pornind de la idei complet eronate de tipul "laptele nu mai ii tine de foame/nu il satura/ nu mai e bun" in termeni populari, fapt care poate duce la intreruperea alaptarii. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda continuarea alaptarii pana la 2 ani, iar laptele matern sa fie baza hranei copilului pana la 1 ani prevenind astfel o serie de boli, unele chiar cu risc fatal!
Pentru a va raspunde la intrebari despre diversificarea bebelusului alaptat, dragi parinti, fie ca alegeti sa pasati mancarea sau sa mizati pe autodiversificare, va rog nu renuntati la laptele matern fara a va informa despre beneficiile acestuia pe termen lung, este o decizie extrem de importanta si nu o puteti lua fara a va informa din surse sigure. Pe site-ul kellymom gasiti o analiza in engleza extrem de bine documentata pe acest subiect.

Si acum "despre minunata experienta a unui bebelus autodiversificat iubitor de papa bun"

  • Cand incepi autodiversificarea, cartea lui G. Rapley , "Baby-led Weaning: Helping Your Baby to Love Good Food", spune ca ar trebui sa privesti masa ca o experienta pentru copil, poate chiar precum o joaca, mai ales in primele trei saptamani cand de multe ori scapa mancarea, o strange in manute, mai rar intra pe gat. Acest interval depinde de la un copil la altul, dar cert este ca trebuie sa nu incepi cu ideea "mananca x cantitate/ml de supa?", "oare se ineaca", "asa va face intotdeauna? va arunca pe jos si la 20 de ani cand merge la o cina cu prietenii". Raspunsul simplu e NU. Ai incredere in copil.
  • Cantitatea inghitita este cea pe care corpul bebelusului o poate procesa. Nu te astepta ca bebelusul sa mananca foarte multe solide la inceput si mai ales daca esti o mama care isi alapteaza copilasul continua sa o faci fara termene de ore si minunte, la fel ca inainte si fii sigura ca bebelusul isi reduce singur mesele de lapte. Asteapta o luna si vei vedea cu cata pofta incepe degustarea solidelor. 
  • Daca esti putin mai atenta la curatenie, ei bine schimba regulilele macar pentru 6-8 luni pentru ca in cazul BLW va fi mizerie pe jos, pe copil, pe scaun, dar copilul va manca cu placere. Riscul daca il tot speli dupa fiecare lingurita, ii tot faci observatie cat si ce arunca pe jos este sa ajungi sa nu mai manance deloc fiindca el stie decat ca asta te supara. Gandeste-te ca un copil asa invata ca lucrurile cad, scapandu-le din manca. Podeaua murdara si vasele nu plang! Copilasul are nevoie de timp sa inteleaga mancarea si de rabdarea ta. 
  • Un sfat util pentru curatenie cand te copleseste: cumpara servetele umede ieftine/role de hartie, dupa ce termini masa si il speli pe copilas pe fata si pe maini, aduni repede cu ele totul de pe jos si castigi timp. Nu inlocuiesc spalarea podelei, dar macar ai strans lucrurile lipicioase si bebe poate sta pe jos sau alerga in voie in patru labe si pe langa tine. Crede-ma, etapa asta nu dureaza mult, e coplesitoare curatenia dar trece.Folosesc detergenti din nuci de sapun solutie pentru curatenia casei, iar baietelul bebelus se spala cu Sapun Ana cu unt de shea, realizat de o mamica prietena.
  • Poate cea mai importanta regula: Masa este un dar divin, ce punem pe masa la fel. Spune un gand bun, poate chiar o rugaciune daca asa simti inainte de masa si incearca sa intelegi intreg momentul mesei ca pe o experienta agreabila si nu ca pe un stes.
  • Meniul copilului si orele mesei pot suferi in timp multe modificari, nu te astepta de la inceput la orar de masa sau la meniuri de tipul supica la ora, fructe la ora. Incearca sa ii oferi bebelusului tau o cat mai mare varietate de hrana sanatoasa, citestes despre alimentele bogate in calciu si fier (minerale pe care laptele matern le pierde mai repede dupa primele 6 luni), alege fructe si legume din productie romaneasca si de sezon. La nivelul proteinelor, trebuie retinut ca laptele matern contine pana la un an tot necesarul de proteine pentru un copilas, deci nu te stresa ca nu a mancat azi bucatica de carne sau de ou, o va face la momentul potrivit. 
  • Experienta persoanala cu un copilas cu probleme digestive mi-a demonstrat ca o anumita schema de initiere in alimentatie si diversificare naturala e binevenita. Asta pentru a evita complicatiile de tip diaree/constipatie/alergie si altele. Sfatul meu este sa incepeti cu o supa de legume strecurata, cateva lingurite la o ora si jumatate de la o masa de lapte, in jurul varstei de sase luni, pentru a testa stomacul si colonul copilului. Abia dupa o saptamana in care ati vazut cum reactioneaza la aceasta supa simpla fara sare si ulei si clara(strecurata) as incepe gradat cu bucatelele de legume din supa: morcov, pastarnac. La fructe cel mai putin alergen s-a dovedit a fi marul. Fructul are o toleranta foarte buna la stomac si rezolva atat diarea, cat si constipatia la copii. In rest, noi in familie am urmarit sa ii oferim alimentele cu potential alergen de tipul peste, ou, lapte de vaca, nuci si altele atunci cand pediatrul le-a recomandat, in principiu dupa 8-9 luni, iar laptele de vaca foarte foarte tarziu si foarte rar dat fiind alergiile din familie.Migdale si nuci a primit bebele dupa un an la inceput mestecate de noi parintii.
Cititi si Partea a doua a rezumatului BLW

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu